Man kan se massagen som ett träningspass för kroppen, man trycker och töjer i muskler, senor med mera vilket även påverkar blodkärl och nerver. Det gör att kroppen tillfälligt får fokusera på mycket annat som sätts igång i kroppen istället för att läka ut förkylningen. Enkelt kan man säga att om du inte skulle få för dig att träna eller hålla igång som vanligt i ditt förkylningstillstånd ska du inte heller gå på massage. Detta för att undvika att förkylningen ska ta längre tid att läka ut. Det finns även risk att du smittar massören eller övriga kunder på mottagningen.
Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behålls på.
Det kan ibland kännas en hel del men det behöver inte alltid göra det. Det beror helt på om du kommer på en mer djupbehandlande massage eller bara i allmänt avslappningssyfte.
När terapeuten arbetar med kundens spända muskler i en mer behandlande massage kan det kännas en del. Det får dock aldrig vara en ”dålig” smärta, men att ha ett bestämt tryck gör att resultat ofta kommer tidigare. Det som ofta kallas ”gottont” eller ”skönont” är inget negativt. Däremot ska det aldrig bli en obehaglig smärta, då spänner du dig istället och resultatet blir det motsatta mot vad vi försöker åstadkomma med behandlingen.
Vi anpassar självklart behandlingen helt efter dina behov och önskemål. Tycker du att massören arbetar för mjukt eller för hårt, eller att du vill ha mer eller mindre massage på någon kroppsdel, är det bara att säga till.
Om du önskar helkroppsmassage så boka 60 eller 90 minuter. På kortare behandlingslängder blir det annars väldigt lite massage per behandlingsområde. Om man bokar 90 min kan man utöver en helkroppsmassage hinna med extra fokus på vissa områden där du kanske är extra stel eller tycker det är extra skönt med massage. Eller varför inte avsluta med en skön ansikts- och huvudmassage?
45 min brukar många välja när de önskar massage bara på vissa delar, till exempel rygg, nacke och axlar eller ben och armar. Om man är van vid massage kan man ibland välja 60 min på enstaka områden som exempelvis rygg, nacke och axlar. Om man däremot är ny på massage, eller om det var länge sedan man gick senast, så är det bättre att börja med 45 min så att du inte blir alltför öm dagarna efter och går och spänner dig på grund av det.
30 min, vår kortaste behandlingslängd, kan passa bra vid regelbundna återbesök vid behandling av mindre problemområden. 30 min kan även passa bra om du är ny på massage och bara vill prova på hur det känns.
Ja, många går på massage av den enkla anledningen att det helt enkelt är väldigt skönt och att det förebygger spänningar och värk. Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär.
Massage är det perfekta komplementet till träning, eftersom det återställer rörligheten och motverkar spänningar i musklerna. Det finns även flera studier på att massage minskar träningsvärk, ökar muskelfunktionen och minskar muskelutmattningen.
– Blodet ska ju hjälpa till att transportera näring till alla kroppens organ. Det ska också hjälpa till med att transportera bort slaggprodukter som kroppen behöver göra sig av med. (Det är därför som du ofta blir kissnödig efter en behandling).